Hysterisk anbefaling: I Love Dick!

Tjue år etter at boken første gang ble utgitt i USA, kom Chris Kraus’ I Love Dick for første gang ut på norsk i fjor. Dermed fikk boken også fornyet interesse og oppmerksomhet i Norge. Selv unngikk jeg helt bevisst omtaler av I Love Dick, først og fremst på grunn av dens spekulative tittel – det D2s Maren Stette Mosaker beskrev som «årets mest selfie-vennlige bok». Trengte vi virkelig å vie oppmerksomhet til enda en navlebeskuende roman om kvinnelig seksualitet, som i kraft av å spille på sex nærmest automatisk karakteriseres som feministisk litteratur?

 

Bilderesultat for chris kraus

Bilde av forfatter Chris Kraus

tekst: Sofie Marhaug (Stipendiat, allmenn litteraturvitenskap)

Nei, var mitt åpenbare svar, helt til en venn av meg – i sin begeistring over I Love Dick – konfronterte meg med mine fordommer, og hevdet at boken først og fremst handler om klasse: «Les den!», var hans budskap.

Etter å ha lest boken, vet jeg vet fortsatt ikke om jeg er enig i at dens hovedanliggende er å tematisere klasse. Dette er bare ett av flere problemområder som dukker opp i løpet av fortellingen. Det er nemlig veldig mye som står på spill i I Love Dick, som om det ligger en enorm energi bak hele prosjektet. En av de mest prekære problemstillingene synes å angå forholdet mellom det personlige og politiske: Går det an å skrive om seg selv hvis man vil forandre verden?

I Love Dick kan karakteriseres som en form for virkelighetslitteratur. Forfatteren bærer samme navn som bokens protagonist, Chris Kraus, og handlingen sammenfaller i stor grad med Kraus’ egen biografi. Videre er mesteparten av boken forfattet som brev adressert til en viss Dick. Den minner i så måte om bekjennelseslitteratur, hvor det opprettes en stor grad av intimitet mellom avsender og leser.

I I Love Dick tas bekjennelsene ut in absurdum. Kraus’ kontinuerlige henvendelser til Dick, gjennom brev, dagboksnotater og samtaler, er så mange og uregjerlige at de mest av alt ligner på hysteriske anfall. Leseren – så vel som Dick – presenteres for endeløse utspørringer, uten noen tilfredsstillende svar. Begjæret skal ha blitt vekket en kveld Chris Kraus og hennes ektemann, Sylvère Lotringer, spiste middag med Dick. Det holdes i gang og forvandles til «abstract romanticism» idet den faktiske Dick forsvinner og spørsmålene tar over.

«Every letter is a love letter», heter det flere steder. Utsagnet henspiller selvsagt på alle brevene til Dick, men muligens også på hver bokstav: Hvert ord består av flere tegn, fylt av et voldsomt begjær, som ber om å bli tolket. Skriften insisterer på å holde fast ved dette begjæret, samtidig som den forsøker å inkludere leseren i det. Den ideelle leseren er, ifølge Chris, «one who is in love with the writer & combs the text for clues about that person & how they think».

Jeg tror ikke det er særlig ideelt å være forelsket i forfatteren som har skrevet teksten man leser. Min erfaring er snarere at forelskelsen leder til en utmattende jakt etter hemmelige hint om noe som antakelig aldri var til stede i utgangspunktet. Slik fortoner det seg også i I Love Dick: Det er få tegn til gjensidig besettelse. Dick henvender seg ytterst sjeldent til Chris i løpet av bokens handlingsgang. I stedet presenteres vi for protagonistens monomane søken etter noe som kan svare til hennes voldsomme begjær. Like fullt ble jeg fascinert av intensiteten til Kraus’ bok da jeg leste den i vinter. Snarere enn å diskutere problemstillinger objektivt og nøkternt, jakter den kompromissløst på svar angående spørsmål om kunst, politikk og kjærlighet. Til tross for den teite tittelen, lot jeg meg altså fengsle av I Love Dick.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s