LITTERÆRKALENDER FOR JANUAR

Litterærkalender er en månedlig oversikt over litterære arrangementer i Bergen for å gjøre det litt lettere for deg. Dette er kun et lite utvalg, vi tar derfor gjerne i mot tips om arrangementer av lignende karakter for neste måned hvis det er noe vi har utelatt:-)

LØRDAG 12. JANUAR PÅ CAFE SANAA: ARABISK MUSIKK OG POESI (18:00-20:00)

https://www.facebook.com/events/1035234150000512/

Visste du at den internasjonale dagen for det arabiske språket er 18. desember? Du var kanskje på ferie i utlandet eller hadde det koselig hos familien. Vi feirer dagen i det nye året med arabisk musikk og poesi. Kan du ikke arabisk, eller kan du ikke norsk? Ikke noe problem – ma fi mushkile!
Guro Gjuvsland (piano og vokal) og Sahara Muhaisen (poesi og historiefortelling) vil ha en musikalsk, poetisk aften på kafé Sanaa lørdag 12. januar kl. 18.

Inngangspenger kr 50 (vipps eller kontant).

LØRDAG 19. JANUAR PÅ LITTERATURHUSET: VERKSTED: SLAMPOESI MED VERDENSMESTER EVELYN RASMUSSEN OSAZUWA (14:00-16:00)

https://www.facebook.com/events/1924181521035332/

I slampoesien er selve framføringen av poesien like viktig som ordene selv. Det handler om rytme, frasering og tilstedeværelse. Evelyn Rasmussen Osazuwa er en norsk skuespiller og slampoet. I 2017 ble hun kåret til verdensmester i slampoesi under GrandeSlam i Paris. Påmelding: slam@litthusbergen.no.

MANDAG 21. JANUAR PÅ LITTERATURHUSET: FEMINISTISK LESESIRKEL: LESLIE JAMISON (18:00-20:00)

https://www.facebook.com/events/1487812934654426/

Litteraturhusets feministiske lesesirkel ledes av forfatter og feminist Eline Lund Fjæren. Denne gangen leser vi Grand Unified Theory of Female Pain av Leslie Jamison. Link til teksten i facebook-arrangementet. Påmelding: feministisk @litthusbergen.no.

ONSDAG 23. JANUAR PÅ BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK: KVINNER I KRIG #1: MARIE HAMSUN (18:00-19:00)

Bilderesultat for marie hamsun kvinner i krig

https://www.facebook.com/events/266518717369249/

Marie Hamsun er godt kjent som Knut Hamsuns kone, men hun var også skuespiller og forfatter, mor, venninne og propagandist for Nazi-Tyskland. Biografien Kjærlighet og mørke setter Marie i sentrum, og forsøker å forstå de kompromissløse og til dels ekstreme valgene hun tok i både kjærlighet og politikk. I dette foredraget forteller Anne Hege Simonsen om Marie Hamsun og arbeidet med boka om henne. Simonsen er førsteamanuensis ved OsloMet – storbyuniversitetet. Hun er utdannet sosialantropolog og har bakgrunn som journalist og fagforfatter.

ONSDAG 23. JANUAR PÅ LITTERATURHUSET: LØVEIDS METODE (19:00-20:00)

https://www.facebook.com/events/282004392458078/

Litteraturhuset har invitert våre mest anerkjente forfattere til å snakke om sin metode for skjønnlitterær skriving. Cecilie Løveid regnes som en av de mest betydningsfulle lyrikerne i norsk litteratur, og er en av våre mest prisvinnende og fornyede samtidsdramatikere. Nå kommer hun til Litteraturhuset for å fortelle om sin litterære metode. Etter foredraget åpnes det opp for spørsmål og samtale med publikum.

ONSDAG 30. JANUAR PÅ LITTERATURHUSET: MIN KAMP (18.00-19.00)

Samtale om «Min kamp» som mulig eksportvare.  Bøkene har oppnådd enorm suksess i Norge, og utland. Ebba Witt-Brattström, Annette Orre og Henrik Keyser-Pedersen samtaler om problematikk rundt verkenes formidling til utlandet.

ONSDAG 30. JANUAR  PÅ LITTERATURHUSET: LYRIKKSALONG (20.00-21.00)

Samtale ledet av Fredrik Hagen om den svenske lyrikeren Edith Södergran. Hun regnes som den første modernisten innen svensk lyrikk, og  har dermed hatt stor påvirkning på etterfølgende nordisk litteratur. Panelet består av den svenske forfatteren og litteraturviteren Ebba Witt-Brattström og vår husakademiker Anemari Neple til å diskutere Södergrans liv, verk og ettermæle.

id 19818 edith sodergran

TORSDAG 31. JANUAR PÅ BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK: LITTERÆR LUNSJ MED MERETE MORKEN ANDERSEN: AMALIE SKRAM OG HENNES TID (12:00-13:00)

https://bergenbibliotek.no/arrangement/litteraer-lunsj-med-merete-morken-andersen

Etter ti års fordypning i Amalie Skram, har Merete Morken Andersen i høst sluppet boken Blodet i årene. Amalie Skram og hennes tid. I boken tøyer hun konvensjonene for den litterære biografien. Hun fletter sammen brev, dagbøker, romaner og malerier og skaper en polyfonisk collage der hun bevisst veksler mellom ulike fortellerstemmer for å skape et rikt bilde av Skram og den spennende tiden hun levde i. I foredraget forteller hun om arbeidet med boken. Hun har brukt ukonvensjonelle metoder for selv å komme nær de hun skriver om. Boken demonstrerer hvor langt en forfatter er villig til å strekke seg for å forstå et annet menneske, og hvorvidt det egentlig lar seg gjøre.

Tekst er hentet fra de respektive arrangementenes facebook-event.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s