BERGEN INTERNASJONALE LITTERATURFESTIVAL

Den 14.-17. Februar går Bergen internasjonale litteraturfestival for sakprosa og skjønnlitteratur (LittfestBergen) av stabelen på Litteraturhuset. Festivalens visjon er å likestille forfattere fra inn og utland, skjønnlitteratur og sakprosa. Festivalsjef Teresa Grøtan stilte til intervju om den nyåpnede, forestående festivalen.

1) Hva var motivasjonen bak å starte en litteraturfestival?
Litteraturhuset i Bergen har blitt drevet noen år nå, og det går veldig bra. Bergen har ingen stor litteraturfestival fra før, til tross for at det er en relativt stor by. Bergen har dessuten en litteraturinteressert befolkning, og et rikt studentmiljø, ikke minst innen litteraturrelaterte fag, så vi forventer stor entusiasme og interesse!
Litteraturhuset har i hovedsak engasjert seg i norsk litteratur på norsk. Det finnes ikke et litteraturtilbud av betydning på andre språk enn norsk, så med LittfestBergen har vi gitt et et nytt, fantastisk tilbud til byens – og landets – internasjonale befolkning.

2) Hvordan skiller akkurat denne litteraturfestivalen seg fra andre, hva er deres «profil»?
Den skiller seg tydelig fra andre litteraturfestivaler i Norge på to måter: Vi har veldig mye sakprosa på programmet, faktisk rett over halvparten av programmet består av sakprosa, og vi har et stort, internasjonalt program med 90 gjester fra nærmere 25 nasjoner. Litt over halvparten av programpostene våre er på engelsk, der er det en kombinasjon av rene internasjonale poster og poster med både norske og internasjonale gjester.

3) Hvor mye jobb ligger det bak å få dette til å fungere?
To årsverk fordelt på flere og lang erfaring i litteraturfeltet, med særlig kjennskap og interesse for internasjonal litteratur, samt arbeidsvilje og -glød kanskje over det gjennomsnittlige. 

4) Hvilket arrangement ser du personlig mest frem til?
Det er som å spørre hvilket barn du liker best, det blir helt umulig! Jeg er glad for vår tydelige politiske og samfunnsengasjerte profil, jeg er veldig fornøyd med å ha en saudiarabisk poet på programmet, en poet som har millioner av fans i Midtøsten, men av naturlige årsaker er nokså ukjent blant et norsk publikum. Jeg er generelt stolt over å ha et så gjennomarbeidet og tydelig program med en klar profil. 
Ellers, for å nevne noen navn: Vinner av årets Augustpris i Sverige, Linnea Axelsson, nigeriansk-amerikanske Helon Habila som jeg har fulgt i 15 år og oversatte til norsk selv i 2004 (essay i Syn og Segn), og Thomas Hylland Eriksen. Dessuten er jeg veldig glad for entusiasmen og interessen fra det bergenske litteraturmiljøet, vi holder rett og slett et veldig høyt nivå i denne byen, og støtten og engasjementet hjemmefra er jeg veldig glad og takknemlig for.

5) Hvem/hva drømmer dere om å få med neste år?
Vi har alt noen navn klare til neste år, noen jeg er veldig fornøyd med. Ellers er målet alltid å bli bedre, og jeg regner jo med at det vil være enkelte utfordringer det første året som kanskje vil bli lettere ettersom årene går. Jeg har en tre-årig prosjektstilling, og når jeg arrangerer den tredje festivalen, har jeg som mål å ha enda flere internasjonale gjester og blant dem vil jeg ha noen svært anerkjente og kjente forfattere både fra akademia, fra skjønnlitteraturen og fra sakprosaen (særlig narrativ sakprosa).
Jeg har som mål å sette Bergen på det internasjonale litteraturkartet. Dette skal bli festivalen norske forlag reiser til for å oppdage spennende, internasjonale forfattere som ikke ennå er utgitt på norsk, det skal være festivalen alle litteraturelskere i Norge reiser til rett og slett fordi de vet at her får de en fantastisk festivalopplevelse av høy kvalitet, det skal være festivalen som etterhvert også når et internasjonalt publikum. Jeg har også som mål at det skal knyttes bånd mellom norske og internasjonale forfattere, at festivalen kan være et springbrett for norske forfattere til å bli oppdaget internasjonalt.
Som du skjønner, har jeg ikke ett navn jeg ønsker meg, men jeg har mål for festivalen som helhet, og som jeg skal jobbe for å bygge opp de neste tre årene. Men alt i år kan jeg garantere at det blir knallbra! Bare sjekk programmet!

N.B! Studenter får 30% rabatt: www.littfestbergen.no

Intervju: Jenny H. Trømborg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s