LITTERÆRKALENDER FOR APRIL

Litterærkalender er en månedlig oversikt over litterære arrangementer i Bergen for å gjøre det litt lettere for deg. Dette er kun et lite utvalg, vi tar derfor gjerne i mot tips om arrangementer av lignende karakter for neste måned hvis det er noe vi har utelatt:-

TORSDAG 4. APRIL PÅ LITTERATURHUSET: NY STEMMER (19-21)

Litteraturhuset byr på gratis fremvisning av Skrivekunstakademiets nye stemmer!

Opplesere: Joakim Slinning Lange, Laura Winther SchølerSidsel Anna Åhman WeldenMads Skram LerøBirk Eirik FjeldOlav Fangel JamtveitLisa Him-JensenVilde VikseGiulia AvellaMaja Elfrida ReselandEivind Aalen ØiEven Hesby, Tormod HauglandErlend O. Nødtvedt og UKON (SE).

http://www.litthusbergen.no/program/2019/04/hoeyr-litteraturen/

TORSDAG 4 APRIL PÅ BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK: DEN GUDDOMMELIGE KOMEDIE (18)

Gisle Selnes snakker om verker som alle har hørt om, noen har lest, men som ingen har vondt av å få en innføring i av en som i en årrekke har vært tett på verkene. Denne gangen står Den guddommelige komedie av Dante for tur.

Gisle Selnes (f. 1965) er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har publisert en rekke essays og fagartikler i norske og utenlandske tidsskrifter, om litteratur og litteraturteori, radikal filosofi og politikk, historie og kulturkritikk

TIRSDAG 9. APRIL PÅ LITTERATURHUSET: DYBDESAMTALE MED IDA LØDEMEL TVEDT (20-21)

Debutboken til Ida Lødemel Tvedt, Marianegropen, er et langessay inndelt i 43 akter. Tekstene spenner vidt tematisk, men har det til felles at de reflekterer rundt samtidskulturen, både den lokale og den urbane.

http://www.litthusbergen.no/program/2019/04/dybdesamtale/

TIRSDAG 9. APRIL PÅ LITTERATURHUSET: HELLE HELLE (19-20)

Bildet hentet fra Vinduet

Heilt sidan debuten har danske Helle Helle utstyrt bøkene sine med svært konkrete titlar slik at dei først og fremst peiker på det djupt kvardagslege ved livet; Hus og hjemBiler og dyrForestillingen om et ukomplisert liv med en mann – eller som den siste romanen med eit enkelt pronomen som tittel, de. Med ein umiskjenneleg skrivemåte: knappe dialogar, skildringar av mange og tilsynelatande meiningslause detaljar og scener frå heilt vanlege liv, tar forfattaren sin heilt karakteristiske puls på tilværet. 

Helle Helle samtaler med litteraturkritikar i Morgenbladet Margunn Vikingstad om forfattarens nyaste roman de og meir generelt om det trivielle og det høgst eksistensielle i forfattarskapen.

http://www.litthusbergen.no/program/2019/04/tinga-slik-dei-er/

TORSDAG 11.APRIL PÅ LITTERATURHUSET: MICHEL HOUELLEBECQ (19.00-20.30)

Michel Houellebecq omtales som vår viktigste samtidsforfatter, og bøkene hans utforsker vår modernitet. Denne beskrivelsen er imidlertid noe paradoksal. For det første fordi den moderne verden, slik den fremstilles av Houellebecq, i vesentlig grad kjennetegnes av et sjokkerende negativt syn på alderdommen. For det andre fordi det hovedsakelig er gjennom blikket til en aldrende mann at forfatteren fremstiller verden.

I dette foredraget vil Agathe Novak-Lechevalier, Frankrikes største Houellebecq-spesialist, belyse hvordan forholdet til alderdommen er en vesentlig del av håpløsheten som kjennetegner Houellebecqs forfatterskap.

http://www.litthusbergen.no/program/2019/04/gammel-og-moderne/

TIRSDAG 23. APRIL PÅ BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK: ARBEIDARLITTERATUR #2 (18)

I romanen Den som henger i en tråd frå 1935 utforskar Nini Roll Anker kvifor ugifte arbeidarklassekvinner opplevde livsfarlege og illegale abortar som den beste løysinga. I kveld ser me på ein sterk roman som viser oss at kvinners seksualitet og klassesituasjon er tett knytt saman. 

Ingrid Nestås Mathisen disputerte tidlegare i år på ei avhandling om Nini Roll Ankers og Kristofer Uppdals arbeidarlitteratur. No jobbar no som høgskulelektor ved NLA høgskolen

https://bergenbibliotek.no/arrangement/arbeidarlitteratur-2-seksualitet-og-klasse

Tekstene er hentet fra de respektive arrangementeneLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s